Bahialaan 100, 3065 WC Rotterdam

+31 6 52 35 68 52

Site update: augustus 2021

Search

Q & A

Op deze pagina staan enkele vragen en antwoorden (Q & A) die vaak voorbijkomen bij grafisch ontwerpers en designers. Heb je een vraag die er niet bij staat, schroom dan niet om een mail te sturen of het contactformulier te versturen.

Logo en huisstijl

Wat is/hoort er bij huisstijl?

Huisstijl, ook wel stationary genoemd is de verzameling van items die de visuele identiteit van een bedrijf of organisatie bepaalt. Meestal wordt onder huisstijl-items verstaan die dingen waarmee het bedrijf naar buiten, naar de klanten, treedt: logo, visitekaarten, briefpapier, enveloppen, etc, maar ook bijvoorbeeld tasjes (bij een winkel), of vrachtwagen-bedrukking.

Hoezo cmyk, rgb, steunkleur?

CMYK betekent drukkleuren: cyaan, magenta, yellow en zwart.
Al het vierkleuren offset drukwerk is opgebouwd uit deze 4 kleuren, als je dat drukwerk bekijkt met een vergrootglas zie je het raster en dat elke kleur is opgebouwd uit (één of meerder van) deze 4. Offset wordt gedrukt op een pers.

Digitaal drukwerk bestaat ook altijd uit 4 drukkleuren, alleen het raster is minder ‘netjes’ als bij offset.  Digitaal drukwerk wordt geprint.

Steunkleur is een inkt in een bepaalde kleur. Deze kleur wordt dan niet opgebouwd uit 4 andere, maar is één inkt. Zo krijg je scherpere vormen, omdat ze niet gerasterd worden, wat met name in huisstijl (bijv. logo, visitekaartjes) wordt toegepast. Ook is het mogelijk kleuren te gebruiken die met 4-kleurendruk niet kunnen, zoals bijvoorbeeld metallics of fluorescerende kleuren. Steunkleuren worden aangeduid met een nummer en een systeem, bijvoorbeeld PANTONE 134.

RGB is een lichtkleur, die computers gebruiken. Sommige kleuren die in RGB worden weergegeven, op een monitor bijvoorbeeld, zijn onhaalbaar om te drukken op papier met offset. Bijvoorbeeld fel blauw, fel oranje. Dit lukt dan wel weer beter met steunkleur.

Ik ben mijn logo kwijt. Kunt u het namaken?

In vrijwel de meeste gevallen kan dit. De prijs hiervoor is erg afhankelijk van het oorspronkelijke ontwerp. Stuur mij het logo en ik maak een prijsopgave. Deze is uiteraard vrijblijvend.

Hoe kom ik aan een 3d bestand van mijn logo?

Dit kan alleen als het logo uit simpele vormen bestaat. Eén kleur is het beste. Het logo kan geëxtraheerd worden (dus een soort van 3d getrokken), en vervolgens bijvoorbeeld ge-3d-print.

Voorbeeld van een logo dat gemakkelijk kan worden geëxtraheerd is de Nike swoosh of het NS Logo. Hoe ingewikkelder: veel kleuren, schaduwen, vormen, 3d-simulaties, bijvoorbeeld hoe lastiger het wordt. Het versimpelen bestaat natuurlijk altijd tot de mogelijkheden.

Kun je een liggend a4 als briefpapier maken?

Natuurlijk. Het is wel lastiger om het uiteindelijk te printen, omdat alle kantoorsoftware uitgaat van staand. Maar met wat aanpassingen is dat eenvoudig op te lossen. En het is wel natuurlijk ook lekker eigenwijs.

Andere formaten zijn natuurlijk ook mooi, bijvoorbeeld vierkant, of A5, of zelfs eenmaal gevouwen. Wat ik wel afraad is rond.

Website

Ons jaarverslag moet op de site. Hoe doe ik dat?

Dat kan op veel verschillende manieren. Het mooiste is om het op te maken als interactief verslag. Je kan een soort subsite laten maken waar het verslag zichtbaar. is, al dan niet met animaties, filmpjes en infographics.
Het makkelijkst is een link naar een PDF.
Een mooie tussenweg is een samenvatting in de vorm van een html5-pagina op de website te zetten met een verwijzing naar het volledige verslag als PDF.

Wat zijn 'maak snel je eigen website' tools?

Met Jimdo, Wix e.d. kan je supersnel een website opzetten, en vaak zijn deze nog gratis ook. Op zich is daar niks mis mee. Alleen kan je -qua vormgeving en qua functionaliteit daar (veel) minder mee. Vaak zijn er maar een beperkt aantal vormgevingen (templates) beschikbaar en alleen eenvoudige plugins voor het tonen van bijv. foto’s, een contactformulier e.d.
Wil je wat ingewikkelders of bijzonders, dan kun je beter een WordPress site (laten) maken.

Wat is een responsive website?

Responsive betekent dat de website ‘meeschaalt’ met het medium waarop hij bekeken wordt.
Een tablet (iPad) of een mobiele telefoon heeft andere maten dan een desktopcomputer. Een responsieve website is op al deze apparaten goed te bekijken.

Als je nu een website laat maken met bijvoorbeeld WordPress, is deze altijd responsive. Ook een bestaande website kan worden omgezet naar een responsive site.

Waarom zijn Flash-animaties een probleem?

Flash animaties worden niet (goed) weergegeven op mobiele telefoons en tablets zoals de iPhone of iPad. Apple blokkert Flash omdat zij vinden dat het gevaarlijk is en virussen of trojans kan installeren op je apparaat.
Het verdient de voorkeur deze (eenmalig) om te laten zetten naar HTML-5.
Vrijwel elke soort Flash animatie kan tegenwoordig als HTML-5 bestand worden getoond.

Ik wil m'n brochuretekst op de site. Moet ik e.e.a. herschrijven?

Nee, maar de teksten moeten ‘webvriendelijk’ (SEO) worden aangepast.
Dat betekent dusdanig aanpassen, dat de zoekmachines optimaal resultaat behalen. Door bijvoorbeeld potentiële zoekvragen erin op te nemen, of slim om te gaan met headers.

Ik wil overgaan van mijn html website naar CMS. Kost dat veel?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel dat kost. Het is erg afhankelijk van hoe groot en ingewikkeld de huidige site is. De meest eenvoudige site kan ik overzetten voor ca. 400 euro. Dan heb je geen exacte kopie, maar een afgeleide die qua Look & Feel hetzelfde is. Hierbij maak ik dan gebruik van bijv. Jimdo.
Maar je kan ook een WordPress site maken, Wordpress is momenteel het meest gebruiksvriendelijke CMS voor wat meer eisende sites.
Sommige (oude html-achtige) vormgeving is in WP zeer lastig te realiseren, tenzij je een op custom made template laat maken. Dan zijn de kosten vele malen hoger.

Pdf

Wat is een certified pdf?

Een certified pdf is een pdf die voldoet aan bepaalde voorwaarden (zoals bijvoorbeeld het niet in zich hebben van RGB-kleuren; afbeeldingen op voldoende hoge resolutie), zodat hij goed gedrukt kan worden. Als een ontwerp wordt aangeleverd als c-pdf ben je er dus zekerder van dat het eindresultaat bevredigend is. dan als het geen c-pdf is.

Hoe weet je of een pdf gecertificeerd is? Hiervoor bestaat een gratis plugin die je in Adobe Acrobat kunt installeren. Laat deze een vinkje zien, dan is de pdf OK.

Certified pdf controleert alleen technische zaken!
Dus niet op spelfouten, of bijvoorbeeld afbeeldingen die half over elkaar heen staan e.d.

Kan een pdf ook interactief zijn?

Dat kan. Alleen een interactieve pdf werkt alleen in het programma van Adobe, Acrobat, of in andere speciale pdf-viewers. Heeft degene aan wie je de pdf stuurt dat niet, of bekijkt hij het bestand in bijvoorbeeld ‘voorvertoning’ (Mac), dan zullen de interactieve elementen niet werken. Klikken op een button zal dan geen effect sorteren.

Kan ik een pdf aanleveren voor de jaarcijfers?

Als wij een jaarverslag maken hebben we de cijfers het liefst aangeleverd in Excel of een ander spreadsheet.
Als je alleen een pdf heb kan dat wel, we kunnen het dan omzetten, maar dan is extra controle wel geboden. Vooral als de pdf een scan is en er tekstherkenning moet plaatsvinden.

Overig

Waar kan ik uw ontwerpen laten drukken?

Alle ontwerpen worden dusdanig afgeleverd dat ze bij elke drukker te drukken zijn.
Gewone drukkerijen, of internetdrukkerijen.
Sommige internetdrukkerijen hanteren wel andere aanleverspecificaties dan ‘gewone’ drukkerijen. OAO levert de bestanden (certified pdf’s) altijd in overleg aan.

OAO kan ook het drukwerk realiseren. En maakt hierbij gebruik van gerenommeerde drukkerijen. Welke, is afhankelijk van veel factoren, zoals bijv. ontwerp, levertijd en budget.

Wat is guerilla-marketing?

Guerilla Marketing is bijvoorbeeld het aanbrengen van reclame uitingen in de openbare ruimte, die een illegaal karakter lijken te hebben. Bijvoorbeeld het aanbrengen van eco-graffiti (het schoonspuiten van de stoep door een mal, waardoor het lijkt dat er verf op de stoep zit – in werkelijkheid is de afbeelding zichtbaar doordat de stoep schoner is gemaakt op de plek van de afbeelding).

Ook bijvoorbeeld bepaalde vormen op straat veranderen (een zebrapad veranderen in een zak frites; een abri veranderen in een boodschappentas)  is een vorm van guerrilla marketing,

OAO kan adviseren of het inzetten van guerrilla marketing haalbaar en wenselijk is, ook heeft zij contact met guerrilla marketing bureau’s.

Waarom kan ik een worddocument niet laten drukken?

Word is een tekstverwerker, en geen opmaakprogramma. Afbeeldingen en tekeningen worden bijvoorbeeld in RGB gemaakt, wat niet goed is voor drukwerk.
Wat mogelijk is is het Wordbestand op te slaan als een pdf en deze dan te bewerken in bijvoorbeeld Illustrator. Beter is de opmaak in een fatsoenlijk opmaakprogramma te maken, bijvoorbeeld InDesign.

Mijn vraag staat er niet bij...

Heb je een leuke vraag? Stuur me een mail, misschien neem ik de vraag en het antwoord op in de Q&A.