Bahialaan 100, 3065 WC Rotterdam

+31 6 52 35 68 52

Site update: augustus 2021

Search

Over Susan Odendaal

OAO is opgericht door Susan Odendaal, dochter van een bibliothecaresse en een werktuigbouwkundig ingenieur.

“Van mijn ouders heb ik de liefde voor kunst en cultuur en mijn technische handigheid geërfd. Dat heb ik gecombineerd tijdens mijn studie aan de kunstacademie, waar ik merendeels werkte met steen en electriciteit. Eerst studeerde ik Monumentale Vormgeving, daarna ben ik overgestapt naar Beeldhouwen en Schilderen, oftewel autonome vormgeving. Toch heeft mijn werk altijd een ‘monumentaal’ karakter behouden, dat wil zeggen, werk dat er is voor de omgeving, voor de ‘gewone’ mensen buiten, niet alleen tentoongesteld in musea.
Dat was ook de reden om meer het grafisch ontwerp uit te gaan, werk dat meer in dienst staat van de mensen.”

Sinds 1997 werkt Susan als achtereenvolgens DTP’er, dat toen nog Electronische Vormgeving werd genoemd, als vormgever, art director en sinds een jaar of acht als zelfstandig ontwerper.

“Ik vind het belangrijk niet alleen mooie, heldere, goed communicerende ontwerpen te maken, maar ook degenen voor wie dat is, te ontzorgen. Dus dat het gehele proces, van concept tot drukwerkbestand nooit stress oplevert mij een klant, alleen blijdschap en tevredenheid.

Ik ga daarin tot het uiterste, maar wel zonder dat een klant het merkt. Want het is net zo als bij een goed schilderij of bij een perfecte maaltijd, je moet het er niet aan af zien of het veel moeite heeft gekost.
Eigenlijk is dat net zo als met klimmen: als ik een zeer lastige passage maar net heb kunnen doen, en blij ben dat ik het überhaupt heb overleefd, zeg ik als ik weer beneden ben: ‘nou, dat viel allemaal ook wel mee.’ “